Uncategorized

Säästämistä joka sekunti.

Mitä tulee ensimmäisenä mieleen opiskelijaelämästä? Jep. Huuda vaan hep, jos joudut syksystä alkaen pienen kuumotuksen vallassa laskemaan viisisenttisiäsi tonnikalapurkkia ja nuudeleita ostaessasi.
Hee…p. Tai no. En syö nuudeleita. Koska kuulin aikoinani jostain, etteivät ne sula kunnolla mahassa, vaan voivat lillua siellä monta viikkoa. (heh) Niin ja. Yritän olla syömättä tonnikalaa, koska lukemani mukaan se on kaikella tapaa kamalan paha teko. (heh) Ai joo. Ja en käytä myöskään käteistä juuri yhtään, vaan maksan aina kortilla.
Eli Rinkelin kolme ensimmäistä säästövinkkiä.
1. Älä syö. Niin nuudeleita. Selvää säästöä, kun eivät ne kuitenkaan ole mitään kunnollista mahantäytettä. Ainoastaan hyvää.
2. Älä ole paha ihminen ja syö tonnikalaa – sehän on oikeasti aika kallistakin.
3. Maksa kortilla, sillä silloin tililtä veloitetaan vain ostosten summa. Käteisellä maksaessa takaisin saadut pikkuhilut katoavat aina jonnekin. Ainakin minulla. Pitkällä aikavälillä niistä kerääntyy kohtuullinen potti – jonka olen hukannut.
Okei. On Rinkelillä jemmassa muutama järkeväkin säästövinkki. Erityisen hyödyllinen lisäksi.
4. Tiedättekö ne Leaderin BareBar-raakapatukat? Nam. Nam. Nam. Tykkään niistä hirveästi. Olisi kiva mussuttaa niitä kampuksella(kin). Mutta en pidä niiden hinnasta. Enkä varsinkaan opiskelijan tuloilla. Onneksi keksin (vahingossa) loistavan säästön; teen niitä itse! Tässä taannoin raakakakkuinnostuksissani nimittäin pyöräytin kokonaisen piirakkavuoallisen BareBar-omena-kanelia. Siltä se ainakin maistui. Täysin! Ohje on uudesta raakakakkukirjasta, jonka sain serkultani (säästövinkki 5; hanki kustannusosakeyhtiössä työskentelevä serkku). Ja ajatella, kuinka ekologistakin se olisi syödä itsetehtyä raakapatukkaa Viikin vihreällä kampuksella.
6. Matkakulut. Ne riiviöt. On bussikorttia ja junalippua ja ainaisia taisteluja olemattomista alennuksista. Entä jos ottaakin omat jalat alleen? Niin no. Maratonille tähdätään vasta ensi kesänä – innostuksen lopahtamisvarauksella. Mutta alleen voi ottaa myös pyörän. Ystäväni lupautui jo lähtemään mukaani katsomaan reittiä. Järvenpää-Viikki. Mitä siitä nyt tulee? Joku 32 kilometriä. Yhteen suuntaan. Ei paha. (heh…)
Ei muuten ollut höpläytys. Se maratonkaan.
Totta puhuakseni. Ilman virnuilua. Olen minä perusluonteeltani aika säästeliäs. Joskus täytän ehkä jopa pikkuisen pihinkin kriteerit. Teen harvoin heräteostoksia, ainakaan suuria hankintoja. Mietin aina tarkkaan, monta päivää ja vielä ostotilanteessakin. Tosin. Kuten aika moni muukin asia minussa, säästeliäisyyskin on tilannesidonnaista. En epäröinyt hetkeäkään ostaessani äidille muuten-vain-lahjaksi uuden pyörän. Halusin yllättää ja tehdä iloiseksi. Tulen siitä itsekin hirveän onnelliseksi.
Pidän suhteellisen yksinkertaisesta elämästä. Sekin on hyvä säästövinkki. Että opettelee rakastamaan pieniä asioita. Usein ne ovat ilmaisiakin. Vähintäänkin edullisia.
Tai sitten voi lukaista läpi demipistefin säästövinkkiketjun, jossa kehoitetaan ottamaan sukulaisten ”armolahjat” (=kaikki haarukoista silitysrautoihin) vastaan ja ostamaan alushousut aina isommissa pakkauksissa, ei missään nimessä yksittäisinä. Unohtamatta tietenkään sitä, että ennen muuttoa jo kannattaa ostaa (siis ostatuttaa vanhemmilla) kauhea määrä makaronia varastoon – se nimittäin säilyy!
Voi sitä tietenkin katsastaa myös Pirkan vinkit laihalle kukkarolle; ostettaessa hedelmiä itsepalvelumyymälässä, on montakin hyvää säästövinkkiä. Tässä yksi parhaista; jos tarkoituksesi on ostaa vaikkapa neljä isoa omenaa, laita niitä kolme pussiin ja pidä neljättä kädessäsi. Punnitse pussi, liimaa siihen hintalappu ja laita sitten myös neljäs omena pussiin. Näin säästät jopa neljäsosan kauppalaskussasi. Joo. Tuli muuten tutuksi kassan takana istuessani. (heh)

Oikeasti. Ajattelen opiskelijaelämän ja säästöillä elämisen investointina tulevaisuuteen.

 Pliis. Jakakaa kanssani parhaat säästövinkkinne. 🙂

4 vastausta artikkeliin “Säästämistä joka sekunti.

 1. Hih, mie rakastan opiskelijan säästövinkkejä.. 😀

  Ensinnä tulee mieleen kaupassa käynti, kun ruokaostokset on usein opiskelijanki suurin menoerä. Pyri käymään kaupassa max. 1-2 kertaa viikossa, näin vältyt heräteostoksilta. Älä mene kauppaan koskaan nälkäisenä. ;D Tee aina kauppalista – näin vältyt kaupassa haahuilulta ja ostat vain tarpeeseen. Osta terveellistä perusruokaa, valmista ateriasi itse. Käy Lidlissä.

  Hyödynnä kirpputoreja, sieltä löytää kaikkea kivaa. 🙂 Tsekkaa myös ammattikorkeakoulujen ja yliopiston korkeakoululiikunnan mahdollisuudet. Meillä täällä Rovaniemellä voi esmerkiksi ostaa Sporttipassin, joka kestää koko lukuvuoden ja maksaa 35 euroa. Sillä pääsee ainakin ryhmäliikuntatunneille, salille päiväsaikaan kuutena päivänä viikossa, halvemmalla uimaan ja eri palloiluvuoroille. 🙂

  p.s. Tykkään hurjasti blogistasi, sinulla jos kenellä on sana hallussa! 🙂

  Tykkää

 2. Mulla ei sulle hirveesti säästövinkkejä ole, koska mä olen maailman huonoin säästäjä 😀 Mutta halusin silti kommentoida. Ensinnäkin hyvä teksti oli jälleen ja toiseksi ihmettelin miten sait noista piirakkakuvista noin hyviä, koska ne mun ottamat ei näyttänyt lähekkellään tolle ja kolmanneksi, sinähän sen tosiaan keksit että se piirakan pohja maistu ihan niille patukoille. Joten täytyy tosiaan niitä kokeilla tehä siitä pohjasta! Ja leivotaan tosiaan pian taas jotain raakakakkua 🙂 Terveisin Mia

  Tykkää

 3. Hehe, jee!
  Suurkiitos näistä kaikista vinkeistä. Olenkin just suunnitellut, että viikonloppuisin voisi (vaikka äidin kyydillä) käydä Lidlissä tekemässä suuret ruokaostokset – ja hakea Keson sitten tosta Prismasta. 😀 Jajaja yliopiston punttismahkuja olen myös funtsaillut, mutta kuullut vähän, että siellä olisi kovin täyttä… Täytyy ottaa tosiaan selvää! 🙂

  Voi, hirveän kiva kuulla. :') Superhyperonnellinen Rinkeli! Kivaa syksyä Rovaniemelle – kommentoi toki uudemmankin kerran!

  Tykkää

 4. Heheh, musta tuntuu, että syy on sellainen kuin harjaantunut kuvauskäsi. ;D
  Oli kyllä tosi hyvää piirakkaa – ja leivotaan pian uusiksi! Otetaan mukaan muutama muukin cittarilainen. 😀

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s