Uncategorized

Myöhäistä pullittelua

No joo, oikea laskiainen oli tiistaina, mutta kiireiden vuoksi ehdin vasta eilen pyöräytellä pullia. Toisaalta miksei laskiaisherkkuja voisi syödä vaikka keskellä kesää? Hernekeitto ei ehkä ole ihan ideaalia ruokaa helteillä, mutta kermavaahtotäytteiset pullat nyt aina uppoaisivat ainakin meikäläiselle.
Omatekoista pullaa en ollutkaan syönyt vuosiin. Siis tarkoitan ihan kirjaimellisesti: varmaan joskus 5-6 vuotta sitten viimeksi. Aikamoinen menetys, sanoisinko. Eihän itseleivotuista laskiaispullista voi puhua edes samassa lauseessa kaupan valmishöttöjen kanssa. Ei siis sillä, ettevätkö valmiit pullat olisi hyviä, maistuvathan ne. Omatekemät nyt vaan ovat sellaista todellista erikoisherkkua! Noin yleensä en ole ikinä ollut mikään kaamea jauhopeukalo tai kokki Kolmonen, mutta ken tietää? Ehkä minusta tuleekin vielä joku päivä seuraava Sara La Fountain:D

Itse asiassa tavallisen pullataikinan tekeminen on ihan hirmu yksinkertaista ja helppoa, suhteellisen nopeaa myös. Tällaisen valaistumisen koin vaivatessani taikinaa. Kaiken lisäksi tulee paljon halvemmaksi leipoa itse herkut, noin ihan yleensäkin. Eineksetkin käyvät kukkaron päälle, jos niitä vetelee joka päivä ruoaksi. Terveellisyydessäkin taitavat hävitä 6-0 kotitekoiselle ruoalle – mausta puhumattakaan! Tällaisia asioita olen (tai on täytynyt) pohtinut viime aikoina. Omaan kotiin muutto häämöttää jo ja henkisesti alan valmistautumaan jo askeettiseen elämään: ei kuukausittaista shoppailua (toivottavasti edes vuotuista) ja uusia vaatteita, ei ulkona syömistä ja lörpöttelyhetkiä kahvilassa, eikä varmaankaan edes kallista (opiskelijan budjetille) Total-jugurttia, vaan vain Valion mälsiä tavisjugurtteja. Niin kuka sanoi, että opiskeluaika on ihmisen parasta aikaa elämässä?

Muistan, että pienenä minä ja isoveikkani saatiin aina nuolla ylimääräiset taikinat äidin sormista, kun pullat olivat valmiit ja odottivat uuniin menoa. Yamii.

Pullien pyörittely okäy todellakin urheilusuorituksesta (ainakin minun lihaksillani hah!). Välillä piti pitää pieni breikki ja testata oliko taikina onnistunutta. Ja eikös se niin mennyt, että tosikokki maistelee koko ajan tuotostaan?;)

Eräs äidin työkaveri, todellinen jauhopeukalo, joka leipoo aamuisin ennen töihin lähtöä (!)kolleegoilleen aina mitä ihanempia herkkuja, antoi vinkin taikinan kohottamiseen: laita mikroaaltouuni sulatusteholle ja taikina sinne 2 minuutiksi. Sen jälkeen anna sen olla mikrossa 15-20 minuuttia ilman, että avaat ovea (näin lämpö säilyy). Ja tadaa, taikina on kohonnut pikavauhtia. Toimi ainakin minun möykylleni!

Loppukohotus + voitelu ennen uuniin menoa.

On se elämä vaan mukavampaa, kun sallii itselleen herkutteluhetkiä. Oli muuten taivaallisen hyvää. Toivottavasti kaikki siellä ruudun toisella puolella ovat saaneet laskiaispullia syödäkseen, ettei tarvitse kuolata tätä kuvaa katsoessa:D Itse kuuluun Team Hilloon,  en kyllä varmaan sitä mantelimassaa olisi osannut edes väkertää. Sellaisen vinkin voisin vielä heittää, että älkää kangistuko kaavoihin: kokeilkaa ihmeessä esimerkiksi mansikkakermaa tai maustettuja rahkoja täytteeksi. Itse laitoin osaan pullista mansikkakermaa vadelmahillon seuraksi. Vaaleanpunaiset pullat miellyttivät ainakin minun silmääni;)
Mutta nyt Talma kutsuu! Toivottavasti selviydyn reissusta yhtenä kappaleena, sillä viimeksi olen lasketellut joskus seitsemän vuotiaana, hups. Silmät kiinni ja suoraa syöksyä alas, vai miten se meni?
Xx ET

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s