Uncategorized

Mitä suuhuni laitan

Lupailin jo aikaisemmin postausta ruokavaliostani ja syömisestäni, kun joku lukija oli idean ilmoille heittänyt jokunen tovi sitten. Mietin aika pitkään tehdäkö kyseistä postausta, sillä a. mielestäni syömiseni ei ole mitenkään kovin mielenkiintoista: en puputa superfoodeja (ainakaan vielä…), enkä karppaa tai ole vannoutunut vegaani ja b. ruokavalioni ei todellakaan ole (ainakaan vielä…) mikään täysin mallikelpoinen, vaikka terveellisesti syönkin. Lisäksi ruoan ja syömisen korostaminen ja siitä jatkuva keskusteleminen on minulle vielä aika myrkkyä. Tai siis viime vuosina se kun on aiheuttanut ongelmia ja hallinnut aikalailla elämää – onneksi nykyisin vähemmän. Tiedän syöväni vieläkin hiukan liian vähän, etenkin liikuntaan nähden. Myös herkuttelu sekä sairauden ”kielletyt ruoat” ovat vielä hankalia, mutta pyrin lisäilemään niitäkin. Tavoitteenani on siis koko ajan monipuolistaa ruokavaliotani.
Aamu ei lähde käyntiin ilman kunnollista aamupalaa: olen usein kovin vihainen ja ärtynyt ennen kuin saan syödäkseni aamuisin:D En ole ikinä ymmärtänyt ihmisiä, jotka valittavat, kuinka eivät pysty syömään aamuisin mitään. Itselläni on aina kova nälkä heti herättyäni ja aamupalan syöminen rauhassa onkin mielestäni yksi päivän kohokohdista! Aamupalan avulla aineenvaihdunta käynnistyy kunnolla, mikä on tärkeää esimerkiksi laihduttajillekin.

Useimmiten syön ruisleipää, mutta toisinaan paahtoleipäkin on namia.

En perusta ”höttöleivistä” niinkään, vaan ruisleipä on enemmänkin mieleeni. Ei sen takia, että se olisi terveellisempää – itseasiassa kunnollinen täysjyväleipä on ihan yhtä hyvö vaihtoehto. Tykkään kuitenkin, että leivässä on jotain purutuntumaa, eikä se ole pelkkää pehmeätä mössöä. Ruokavalion yksipuolistumista ehkäistäkseni pyrin syömään leipälajeja vaihdellen: paahtoleipä juustolla on herrrkkua! Ruispoika-ruisleipä on lemppaleipäni, harmillista kyllä olen löytänyt sitä täältä Järvenpäästä toistaiseksi vain yhdestä kaupasta. Uotilan maalaisruislimppua ja näkkäriä syön ruualla + iltapalalla.

En juo maitoa (vaikka vissiin pitäisi alkaa taas), joten maitotuotteiden riittävään saantiin on tärkeää kiinnittää huomiota. Mieluummin otan tarvittavan kalkkimäärän ruoasta kuin tablettimuodossa. Aamuisin syön useimmiten tavallista, rasvatonta, useimmiten maustettua jugurttia. Normaalirasvaisia jugurtteja kartan suuren sokerimäärän vuoksi. Joskus ajattelin, että en söisi aspartaamilla makeutettuja jugurtteja myöskään, sillä eiväthän ne elimistön kannalta parasta mahdollista ruokaa ole. Tulin kuitenkin siihen tulokseen, että erilaisten ”sääntöjen” lisääminen (niitä kun vieläkin on) ja ruoka-aineiden karsiminen jo hiukan niukasta ruokavaliostani ei tee todellakaan hyvää minulle. Muutenkin tuntuu, että lisäainehypetys menee välillä vähän yli. Vinkkinä muuten urheilijoille ja miksei muillekin: Total-jugurtit ovat paksua, kreikkalaistyyppistä jugurttia, joissa on proteiinia jopa himpun verran enemmän kuin maitorahkassa! Ehdotonta lempparini!

Sama keinomakeutusainejuttu pätee mehukeittoihinkin. En viitsi (enää) olla niin tiukka itselleni.

Iltapalani koostuu jostakin hedelmästä, useimmiten ompusta, parista näkkäristä sulatejuustolla/maksapasteijalla sekä jogurtista/viilistä/Totalista. Ehdoton lempparini on tällä hetkellä viili omenasoseella. Kaiken lisäksi omenasose on edullinen vaihtoehto: vain 70snt purkki. Tietää hyvää tulevaa opiskelijabudjettia ajatellen!:D

Pyrin syömään hedelmiä vaihtelevasti. Harmi vain, että appelsiinit alkavat olemaan jo tähän aikaan keväästä aika rusinaisia. Olen lähiaikoina pyrkinyt lisäämään välipalan ruokailuihini, sillä elimistö on selvästi vaatinut sitä: useimmiten olen paloitellut ompun ja napsinut lohkoja pänttäyksen ohessa.

Ehdoton lemppariomenalajikkeeni on Pink Lady!

Lämpimien ruokien kasvislisukkeena ja toisinaan välipalalla olen napsinut ihania naposteluporkkanoita. Terveellistä ja hyvää sekä ennen kaikkea kätevää! Toimivat myös höyrytettyinä.

Olen oikea juustohiiri:3 Leipien päällä syön lähes poikkeuksetta erilaisia juustoja, kuten Polaria, Edamia, Aamupalaa sekä levitettäviä sulatejuustoja. Vain harvoin leivän päälle eksyy muutama kalkkunasiivu.

Olen myös ihan mahdoton raejuustoaddikti. Lisäilen sitä moneen ruokaan (protskuja protskuja!). Keittolounas ei tule kuuloonkaan ilman raejuustokasaa ja munakas vaatii ehdottomasti seurakseen sitä – tonnikalasalaatista puhumattakaan! Keso on ainoa merkki, jota syön: täyteläisen makuinen ja sopiva rakenne. Muuta raejuustot eivät minua miellytä.

Syön päivässä lähes poikkeuksetta kaksi lämmintä ateriaa: lounaan ja päivällisen. Kaksi kunnollista ateriaa on tärkeä syödä, ettei nälkä pääse kasvamaan hallitsemattomaksi. Lounaani on nyt pitkään ollut jokin keitto: toisinaan teen itse esimerkiksi porkkanasosekeittoa, mutta käytän myös kaupan valmiita keittoja. Päivällinen vaihtelee mielen mukaan ja se on myös ateria, jonka monipuolistaminen on haasteena. En ole laittanut pastaa ja perunoita pannaan (vaikka välillä mietinkin), mutta syön toisina päivinä niiden tilalta vaihtelun vuoksi myös esimerkiksi höyrytettyä kukkakaalta ja porkkanaa tai wokvihanneksia. Syön aika kasvispainotteisesti, punaista lihaa en ole syönyt vuosiin. Kanaa ja kalaa syön jonkin verran, ihan jo senkin takia, että saisin tarpeeksi proteiinia.

En enää käy ravitsemusterapeutin luona, mutta syömiseni seurailee kuitenkin yhä minulle suunniteltua ateriasuunnitelmaa. En kuitenkaan noudata sitä enää orjallisesti: päivät ovat erilaisia, enkä anna ruoan enää määrätä elämääni, vaan syöminen hoituu kaiken muun sivussa. Ateriasuunnitelma on toki hyvä runko syömiselle – ihan kenelle tahansa.  

Sen verran välitän kuitenkin e-koodeista ja ennen kaikkea elimistöstäni, että Pepsi maxin olen laittanut pannaan. Ennen kittasin sitä päivittäin. Niin hyvää kuin limppari onkin, sen aiheuttama vatsakipu ja turvotus ovat kuitenkin tuplasti pahempia. Päätin, että säästän maxin juhlahetkiin (joskus sitäkin on saatava;).

8 vastausta artikkeliin “Mitä suuhuni laitan

 1. Ite tykkään siitä levystä aikas paljon. : D

  Tätä postausta oli mielenkiintoista lukea. Itekin tykkään syödä paljon enemmän ruisleipää, vehnäleipää syödessä tuntuu vähän kun pullaa söisi. Raejuusto. ❤

  Tykkää

 2. Kiva, että kiinnosti ja hei, postaustoiveita saa laittaa tulemaan!;)
  Itse meinaan testata seuraavaksi Keson maustettuja raejuustoja!

  Tykkää

 3. Heippa, mistä kaupasta tuota totalia saa? Ei ainakaan stockmanilla ollut kun mielenkiinnosta vilkaisin eksyttyäni tähän postaukseen 🙂

  Tykkää

 4. Heips! Kyllä sitä Stockalta ainakin ennen on löytynyt. Myös esimerkiksi Citymarketista olen Totalia ostanut:) Jos omalta paikkakunnaltasi ei Totalia löydy, niin voithan aina pyytää kauppiasta tilaamaan sitä – niin tein itsekin.

  Tykkää

 5. melko samoja tuotteita munkin jääkaappi täynnä! skyrri erityisesti on lemppari, totalia söisin enemmän jos ei olisi niin kallista (rahka melkein samanmakuista ja saa halvammalla):) pinklady on munkin omppusuosikki, harmi vaan että sekin kalleimmasta päästä! 😀 silti usein tulee ostettua. oon myös samaa mieltä tosta kesosta, ehdottomasti parhaan makuista raejuustoa, koostumus on jotenkin täyteläisempi kuin esim. valiolla. myös miniporkkanoita menee usein välipalaksi ja uotilan maalaislimppu löytyy kaapista;D!

  Tykkää

 6. Hehheh, meillähän näyttää tämä ruokavalio natsaavan aika hyvin;D Ja tosiaan, nyt on voinut vielä ostella ruokia niin ettei hintoja ole paljon tarvinnut tuijotella, mutta kun muutto omaan kämppään koittaa (toivottavasti) pian niin voi olla etten minäkään Totaleja enää joka ilta syö!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s