Uncategorized

Tee-ne-itse-Leaderit.

Mistä tuntee todellisen treenaajan?
Tulin yöllä kolmelta kotiin ja heräsin aamulla kahdeksalta leipomaan protskupatukoita – ihan ilman herätyskelloa ja aivan omasta tahdostani. Siinä ainakin yksi mahdollinen vastaus kysymykseen.
Proteiinipatukoihin. Metsästin näiden pötköjen ohjeen joskus netin syövereistä. Variaatioita nyt on varmasti niin monia kuin syöjiäkin, mutta totesin tämän kyseisen ohjeen olevan aika toimiva. Sitähän voi jalostaa itselleen sopivammaksi muutoksilla, lisäyksillä ja vähennyksillä. Makeutta ekstrahunajalla, vähemmän rapsakampaa koostumusta kaurahiutalevähennyksillä ja eri makuvivahteita vaihtelemalla proteiinijauhetta.
Pähkinä-toffeeproteiinipatukat
1 dl maapähkinävoita (itse käytin sokeroimatonta)
2-3 rkl hunajaa
muutamia ruokalusikallisia vettä (vähän taikinan koostumuksen mukaan)
hiukan vajaa 1 dl kaurahiutaleita
Reilu 1 dl proteiinijauhetta
Tarkat mitat ovat ihan tyhmiä. Kyllä sen oman taikinan koostumus selkeytyy vaivatessa. Toiset pitävät siitä, että on sitkoa ja toiset rakastavat rapsakkuutta. Runsas kaurahiutaleiden lisäily kuitenkin saattaa tehdä taikinasta kuivan ja murenevan, eivätkä patukat pysy koossa. Voisin kuvitella veden ja nestemäisen hunajan auttavan asiaa.
Ensin tulee sekoittaa maapähkinävoi ja hunaja kattilassa hyvin sekaisin. Kattila liedelle ja miedolla lämmöllä hämmennystä. Tämä oli patukoiden valmistuksen ehkä vaativin osuus. Eli patukkaohje ei vaativaa ole nähnytkään. Tosin meinasin itse kämmätä koko valmistuksen heti alkuun unohtamalla kattilan liedelle vailla sekoittelua.
Taikinaan lisätään ruokalusikallisia vettä ihan sen mukaan, miltä koostumus vaikuttaa. Sopivan notkea on tavoite. Siitä sitten arpomaan ja arvailemaan. 😀
Seuraavaksi sekaan voi heittää kaurahiutaleet ja omat sormet. Minulla ainakin meni tässä vaiheessa hermo lusikoihin ja niihin tarttuviin klöntteihin, joten suosiolla jatkoin vaivaamista käsin. Tässä välissä lisäsin vielä pari lusikallista vettä, sillä mössö vaikutti epäilyttävän kuivalta.
Lopuksi sekoitetaan vielä proteiinijauheet mukaan. Kannattaa ehkä vaivate ne joukkoon muutamassa osassa, huomattavasti kätevämpää. Valmis protskupatukkataikina nostetaan leivinpaperille ja muotoillaan siitä suorakaiteenmuotoinen lätty. Itse leikkasin taikinan viideksi patukaksi. Ennen leikkuuta laitoin taikinalätyn hetkeksi pakastimeen ehkäisemään murenemista. Omastani tuli nimittäin ehkä hiukan liian kaurahiutalekyllästetty. 😀
Lopuksi käärin patukat tuorekelmuun (folio olisi ehdottomasti parempi vaihtoehto, muttei sitä kaapista löytynyt). Säilytys ainakin omien patukkojeni kohdalla on pakastin, jotta koostumus ei löysisty ja rakenne pysyy mukavan kiinteänä.

Kaiken kaikkiaan ensimmäiset itsetehdyt proteiinipatukkani onnistuivat yllättävän hyvin. Mittaa ja sekoita -ohje on yksinkertainen ja patukat valmistuvat vikkeläsormisimmilla varmasti vartissa. Kaikista mukavinta hommassa oli kuitenkin se fiilis, mikä tekemisestä tuli: minähän olen kuin mikäkin terveysbloggaaja! Puhdasta, hyvää ja terveellistä, eli itsestään huolehtimista.

Hyviä protskuruokavinkkejä, anyone?

3 vastausta artikkeliin “Tee-ne-itse-Leaderit.

 1. Hoi nams! Mä katselin kans kerran näit ohjeita kun etsin hifistelyreseptejä netistä, mutta en ikinä uskaltanut alkaa itse sitten väsäämään. Nyt ehkä sitten kuitenkin uskallan myös!

  Yksi kysymys, mitä ja minkä merkkist protskujauhetta/jauheita käytät? Voisin ehkä pyytää toivepostausta kyseisistä mömmöistä muutenkin 🙂 Mitä kannattaa ostaa ja kuinka usein käyttää jne.

  Tykkää

 2. Uskalla ihmeessä! Hirveän helppoja ja hyviä. 🙂

  Hei, hyvä idis! Täytyy alkaa laittamaan ylös näitä toiveita, nyt jo ”rästissä” muutamia. Käytän ihan vaan hera-kasikymppiä, sellainen vihreä pussi. Ihan riittävän hyvä minulle, en jaksa tuijotella, millä maukeutettu, onko täysin optimi valinta minulle jne. Toffeenmakuinen on aaah. 😛

  Tykkää

 3. Juu ja pistähän idea korvan taakse, olisi mukava lukea laajemminkin näistä. Sillä kyselinkin, kun ei ole vielä hirveästi kokemusta noista jauhoista, et mihin kannattaisi sijoittaa, että olis varmasti sitten hyvääkin 🙂 Valikoimaa kuitenkin on aika paljon!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s