Uncategorized

Muovailuvahaa.

Linnut alkoivat laulaa kello viisi ikkunan ulkopuolella. Tai ainakin minä ne silloin ensimmäisen kerran kuulin. Nousin ylös, en malttanut nukkua enää. Tyhjensin tiskikoneen ja siistin keittiön. Niin, samalla kun odottelin kesäkurpitsapuuron valmistumista kattilassa. Ennen kuutta olin ratkaissut ensimmäisen vaikeamman laskutehtävän. Kello seitsemältä olin lenkkitossut jalassa letittämässä hiuksiani. Puoli kahdeksan aikoihin olin taittanut jo jokusen kilometrin. Tasan kahta minuuttia vaille puoli yhdeksän seisoin takaisin kotipihassa. Aurinko ei enää vain pilkistellyt, vaan kurkki jo rohkeasti. Yhdeksältä jatkoin seuraavaan oppikirjaan ja kymmeneltä suihkunraikkaana suunnittelin lounasta.

Elämässä on jännittävintä se, että siitä voi muotoilla juuri sellaisen kuin itse haluaa. Minä en ikinä kyllästy aamuihin, enkä halua menettää niitä nukkumalla. Elinan parasta aikaa. Naurahdan ihmettelyille vuorokausirytmistäni. Minä nyt olen vain muokannut elämästäni tällaista.

Olen tajunnut, ettei elämäni kasva itsekseen. Se ei muutu paremmaksi, oikeastaan minkäänlaiseksi – korkeintaan huonommaksi – jos en itse siihen jollain tapaa vaikuta. Omaa elämää täytyy kasvattaa ja hoitaa. Olen vahvasti sitä mieltä, että myös helliä. Minä olen toimija elämässäni ja muokkaan siitä itselleni sopivan. Hienot ajatukset ovat kivoja ja ovat ehkä juuri sitä hellimistä, mutta elämä tarvitsee kehittyäkseen myös konkreettisia tekoja. Jotka toki pohjautuvat ajatuksiin ja odotuksiin – unelmiin ja haaveisiin myös.

Omat haaveeni liittyvät tiettyihin ihmisiin. Sen lisäksi opiskeluun, työntekoon ja harrastuksiin. Ehkä myös niiden yhdistämiseen joku päivä. Haluaisin tulevaisuudessa myös auttaa jollakin tapaa toisia samanlaisten asioiden kanssa painineita löytämään osasia elämäänsä. Tuen tai ammattitaidon avulla. Ammentaa ehkä kokemastani. Haaveilen säilyttäväni vielä vanhempanakin lapsenomaisen uteliaisuuden elämää kohtaan. Toivon pystyväni pitämään kiinni onnesta pilvisinäkin päivinä.

Olemme iltaisin katselleet netistä Toisenlaisia Frendejä. Sarja kertoo yhdessä asuvasta ystäväporukasta, jotka ovat hieman toisenlaisia, kehitysvammaisia. Vaikka tiedän, että sarjan henkilöt ovat varmasti ainakin jonkinasteisessa erityisasemassa, tosi onnekkaita ainakin, ja varmasti on ihmisiä, joiden elämää vammaisuus rajoittaa paljon enemmän, hymyilen silti aina koko jakson ajan. Yleinen olettamus kai on, että vammaisuus on rajoite, ainakin rasite, jotakin ei-toivottua. Kuitenkin jos lähestyy asiaa hieman erilaisesta vinkkelistä, mielestäni se voi olla myös aivan päinvastaista. Sarjaa katsoessani tirautan joskus muutaman kyyneleen henkilöiden vilpittömyydelle ja ilolle elämää kohtaan, riemulle ihan pienestäkin. Tarkemmin ajateltuna he juuri osaavat keskittyä elämässä siihen oleellisen, ydinjuttuun, tietynlaiseen hetkessä elämiseen. Tietämättään ehkä. Silti se on hienoa. Vaikka vammaisuus aina rajoittaa elämää, eikä sitä tietystikään kenellekään toivoisi, mielestäni sen voi ajatella antavan myös suojaa, esimerkiksi turhilta ihmisille nykypäivänä kovin tyypillisiltä piirteiltä, kuten vaikka kyynisyydeltä tai itsensä muita korkeammalle tai matalammelle asettamiselta.

Kasvatellessani omaa elämääni yritän pitää mielessä, että moni asia on yksinkertaisimmillaan pelkkä  asennejuttu.

Elämä on vähän kuin muovailuvahaa. Oikeanlaisella käsittelyllä yhdestä yksinkertaisesta komponentista voi syntyä merkittävä taideteos, johon on tyytyväinen ja jota ei haluakaan enää aloittaa alusta – ainoastaan hienosäätää.

 Ps. Mahtavatko videopätkät näkyä?

4 vastausta artikkeliin “Muovailuvahaa.

  1. Haen opiskelemaan ravitsemustieteitä ja sitten on muutama varasuunnitelma, sillä vaikeahan tuonne on päästä. 🙂 Ei nyt lääkikseen sentään, ei riittäisi mun pää. 😀

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s