oma hyvinvointi

Itteni mielestä mä voin.

 

Tykkään niin kysyä. Ai, miksi en voisi?
Syödä kiposta kylmää tofua ketsuppikuorrutteella. Kai sitä kunnollista ruokaa voi valmistaa toinen kerta? Kuunnella joululauluja ja suunnitella aattoa lokakuun toinen päivä. Eikö joulu mene kuitenkin aina liian nopeasti ohi? Mennä lauantai-iltana kello seitsemän nukkumaan. Kyllähän väsymys jostaki kertoo? Tai. Korvata Keso-purkeilla aamupala, lounas ja päivällinen. Eihän kyllästymistä kannata etukäteen miettiä?
Katso, minä voin. Ei kelpaa vastaus no ethän sä nyt millään voi
Perustelemattomat letkautukset latistavat. Suurenkin innostuksen. Ja siitäkin huolimata, että kuulija osaa ne kyseenalaistaa. Esittämällä vaikkapa vastakysymyksen. Miksi en oikeasti voi? Elämässä voi kaikenlaista, jos ei anna kulttuurin, normien, (omien) tapojen ja tottumusten kahlita liiaksi. En voi tai ei ole järkevää ajaa autoa väärällä puolella tietä, mutta todellakin voin huikata tuntemattomalle vastaantulijalle huomenet – ihmettelevistä silmienpyöräytyksistä huolimatta. Olen aina ollut nopea syömään, mutta suhteellisen hidas pureskelemaan; sillä en koskaan nielaise ennen perusteellista jauhamista. On se asian kyseenalaistamistakin, vaikka en pidäkään sanan negatiivisesta sävystä. Paremminkin pidän sitä haluna punnita asiaa omien mielipiteiden ja tietojen valossa ennen nyökyttelyyn ryhtymistä. En epäile, haluan vain itse ajatella.
Miksi? Tykkään kysyä miksi. Sillä olen huomannut voivani tehdä paljon enemmän asioita elämässäni, kun ensin kysyn minkä vuoksi.
Mukaan lukien minä ja kuka tahansa muu, joka on kulkenut sen valtavan voiman – jota ehkä kulttuuriksi tai yhteiskunnan paineeksi voi kutsua – mukana, tietää hankaluuden hypätä ja eristäytyä omaan kirkkoveneeseen. Raskasta on ensin soutaa yksin ja vastavirtaan isoa paattia. Kerran mukana ajalehtineena ei ole helppoa alkaa kysellä miksi ja ryhtyä valitsemaan täytettä elämään oman mielen mukaan. Kun on tottunut. Tottunut siihen totuttuun. Itsen ulkopuolelta tulevaan ajatusmalliin tai toimintatapaan.

Itseni mielestä voin:

 Olla kakskytvuotiaanakin kiertämättä lehtikasaa. 
 Ottaa niin monta peiliselfietä salilla kuin huvittaa.

 Fiilistellä joulua lokakuussa.

Touhuta välillä jotain ihan päätöntä.

Ja sehän koko touhussa inhottaa. Omat ajatukset, jotka eivät välttämättä kuitenkaan ole lähtöisin omasta ajattelusta, ärsyttävät. Huomaan välillä ajattelevani vahingossa siten, miten en missään tapauksessa haluaisi miettiä. Kuten esimerkiksi viime viikolla salilla toisen treenaajan avatessa suunsa ja ryhtyessä jutustelemaan hauskoja. Hirveän mukava ele, mutta kummasti sitä automaattisesti alkaa ihmetellä moista. Rasittavaa käytöstä – itseltäni.
Miksi ei voisi avata suuta?
Eilen illalla ruuhkaisessa junassa istuessani esitin kysymyksen taas. Sivusta seuratessani ja hiljaa mielessäni tosin. Nuorehko poika hyvin kohteliaasti pyysi vanhempaa herraa laittamaan nappikuulokkeiden musiikkia hiljemmalle. Järkevää, ihan inhimillistä ja kaikkea muuta kuin töykeää. Mutta erikoista ja tavatonta. Kyllä tuo kysymys laukaisi junaosastossa sellaisen wou-fiiliksen.
Ajattelin kysyä tänään mahdollisimman monta kertaa itseltäni; niin, miksi en toisaalta voisi?
Tavoite on, näin aluksi, kymmenen.

2 vastausta artikkeliin “Itteni mielestä mä voin.

  1. Tip tap tip.. ihan huikeeta! Miulle tuli eilen pakottava tarve alkaa kutitella miun jouluhermoston alueita. Muutama lempparilaulu ja pinterestistä kattelin upeita fiilis kuvia. Tuli niin mukava ja lämmin olo <3 Ihanaa, että jonkun muunkin on jo hieman joulufiilisteltävä lokakuussa!

    p.s. Tykkäsin kyllä muistakin tämän tekstin ajatuksista 🙂

    Tykkää

  2. Juu, pimeys, kun tulee, niin alkaa jouluttaa. :') Muutamina edellisinä vuosina en ole joulua niinkään odotellut, mutta nyt tuntuu taas kivalta miettiä aattoa ja kaikkia jouluvalmisteluja.

    Kiva juttu! 🙂

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s