itsensä kuuntelu · itsetutkiskelu

Kohti pelkoa ja sen yli.

Pelko puhututtaa.
Olen koko pienen ikäni pelännyt. Pelännyt enemmän tai vähemmän ja kaikenlaista; uuden vuoden raketteja, ratikan humalaisia ja liian kovaa musiikkia. Omaa ulkoista olemustani ja riittämättömyyttä. Muiden reaktioita ja mielipiteitä. En ole koskaan pelännyt ajatella toisista hyvää, mutta itsestäni olen kyllä. Olen pelännyt omaa ääntäni. Konkreettisesti, puhuessani, mutta lisäksi vähemmän konkreettisesti, ääneni puolesta; että ajatukseni hukkuvat taustahälyyn ja jäävät kuulematta. Olen pelännyt toisen korvaan ihan höpöjä ja hivenen höpömpiä asioita. Sinä hetkenä tunne on kuitenkin aina tuntunut maailman pelottavimmalta ja tietyllä tapaa tärkeimmältä – kunpa joku jakaisi pelkoni. Tai ottaisi omakseen ymmärtämällä. On eri asia sanoa ymmärtävänsä kuin tuntea ymmärryksen kohde syvällä sisällä.
Jos en olisi pelännyt. Jos en pelkäisi. Jos en pelkää. Minä en pelkää.
Olen edennyt ja edistynyt. Koko ajan etenevä matka Rinkeliksi on oikeastaan ollut suurien pelkojen sivuuttamista. Tai paremminkin voittamista. Ei missään nimessä ohittamista, vaan perusteellisesti selvittämistä. Yhä pelottomampi Rinkeli on myös yhä aidompi Rinkeli. Pelot kahlitsevat. Ne saavat ihmisen jättämään tekemättä asioita, riistävät vapautta ja saattavat jopa satuttaa toisia. Vaikka pelot tuntuvat vain syvällä sisällä ja harva niitä edes haluaa ripotella ympärilleen, usein ne kuitenkin tuppaavat vaikuttamaan myös lähiympäristöön. Vahingossa ja huomaamatta. Pelkoja kun on vaikea ymmärtää. Ainakaan sellaisessa muodossa kuin ihminen ne tuntee. Yhä uudestaan ja uudestaan on ollut helpottavaa huomata, etteivät pelot useinkaan ole rationaalisia ja johdonmukaisia. Niistä hyvin usein puuttuu yksi erityisen oleellinen osa todellisuutta; järki. Pelkään päässäni olevani heidän silmissään todella tylsä. Vaikka todellisuudessa olen saanut jälleen kutsun kahville. Syy-seuraus-suhde. Sellaista ei vain ole.
”Jotta ihminen voisi tuntea olonsa vapautuneeksi, on hänen voitava kokea olevansa hyväksytty siitä riippumatta, mitä hän sanoo ryhmässä.”
Se on peräisin kirjasta Organisaatiokäyttäytyminen, liittyy vahvasti työelämään ja ryhmässä toimimiseen. Minä näen kuitenkin sen myös laajemmin ja pidän ihan hirvittävän kovin lausahduksesta. Sillä siinä kiteytyy täydellisesti se, mitä olen pohtinut koettaessani selättää pelkoja ja löytää vapautta; jotta voin kokea olevani täysin vapaa, oma itseni, on minun ensin pystyttävä hyväksymään itseni Elinana riippumatta siitä, minkä kokoinen ja muotoinen olen, millainen olen, mitä sanon, teen tai valitsen, mitä muut minusta ajattelevat tai puhuvat. Pohjalla oleva perusvarmuus omasta arvosta, itsestä ja olemassaolosta. Sen päällä voin touhuta vaikka mitä; kokeilla elämän mahdollisuuksia, epäonnistua, erehtyäkin ja tarttua uudelleen tarjouksiin. Rohkeasti. Ja kyllä. Ilman pelkoja.
Noin niin kuin kuvainnollisesti. Rohkeus ja pelottomuus, ydinitseni löytäminen ja hyväksyminen, merkitsee minulle, että uskaltaisin ajatella – ehkä myös sanoa:
”Leikkasin hiukset, ajelin kaljuksi. Otin 20 ylimääräistä kiloa ja käytän vain kollareita. Moikkaa, ole ystävä tai rakasta. Ota tai jätä. Tässä mä kuitenkin olen. Elinana. Ja tässä on se, mitä mulla on oikeasti tarjota. Elinaa.”

4 vastausta artikkeliin “Kohti pelkoa ja sen yli.

 1. Näitäkin juttuja olen miettinyt. Uskallanko astua, vaikka pelottaa.
  ”Pelkoja kun on vaikea ymmärtää.” Niin totta epätietoisuus ja epävarmuus ovat kuninkaita valtaamaan peloille tilaa aivoissamme.
  Minä olen ajatellut, että pelko ja pelkojen aiheuttama häpeä ovat vastakohtia rakkaudelle ja intohimolle. Minulle tämä kirjoituksesi on ylistyslaulu juuri rakkaudelle ja intohimolle. Kiitos ❤

  Tykkää

 2. Sun blogi on yksi niistä harvoista, mitä ei raaski lukea vähän puolella sydämellä ruuhkabussissa. Vaan se pitää ajatella läpi. Ja silloin saakin usein hienoja oivalluksia. 🙂

  Tykkää

 3. Oi, ihanaa! Oivalluksia! Jos joku oikeasti ammentaa näistä omia oivalluksia itselleen, se on varmasti parasta, mitä kirjoittaja voi kuulla. Ihana sinä, Elina. :')

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s