oma hyvinvointi · Ruoka · terveys

Voi avokado, minkä teit!

Täten tunnustan: en ole keskittynyt tarpeeksi pähkinöihin.

Minulla on yksi erityisen huono tapa. Se on kai pelkkä tottumus. Vahingossa elämään jäänyt pahe. Rasvattomuus. Ruokavalioni sisältää rasvoja, mutta ei riittävästi. Eikä etenkään oikeanlaisista lähteistä. Ei määrä, vaan laatu. Ainakin osin se kai voisi pitää paikkaansa, kun ajatellaan ravinnon rasvoja ja ihmisen rasvansaantia. 

Senpä vuoksi olen aloittanut projektin lisää rasvaa. Aivoille ja keholle. Monityydyttymättömiä ja pehmoisia. Pähkinäostoksilla kävin tässä jokunen päivä takaperin: cashewpähkinät ovat suosikkejani. Maapähkinöitä ostan toisinaan edullisemman hinnan vuoksi. Rasvahappokoostumus taitaa olla samaa luokkaa – maapähkinöissä on tosin hivenen vähemmän rasvaa. Olen tutustunut ensikertaa myös avokadon saloihin. Ystäväni taannoin kertoi heidän opiskelija-asuntolassaan levinneestä avokadovillityksestä; vähintään pussi päivässä vai miten se meni. Saatoin silloin ihmetellä hiukan. En kylläkään enää – koukuttaahan kermainen maku aika pahasti. Sopii hyvin salaattiin, riisikakun päälle, smoothieen, ruoan kuin ruoan sekaan ja ihan vain sellaisenaan lusikoitavaksi. Lisäksi olen opetellut lisäämään oliiviöljyä, no, vähän kaikkialle. Pienistä lorauksista lähdetään. 
Opintojen vuoksi – tai ansiosta – olen lähiaikoina lukenut rasvoista paljon ja kaikenlaista. Innostuin sitten Finelistäkin tarkastamaan parhaimmat monityydyttymättömien rasvojen lähteet. Itse asiassa yllätyin, että rypsiöljy oli kolmantena heti pellavaöljyn ja pellavansiementen jälkeen. Tyydyttyneitä rasvojakin oli vain vähän. Rypsiöljy kun ei kai ole ollut lähivuosina kovin trendikäs valinta.

 

Tätä kaikkea edelsi kuitenkin pieni tarina.
En. Ihan oikeasti en. En ollut leikannut sellaista koskaan aiemmin halki. Olin ehkä maistanut jossakin joskus jotain siitä tehtyä. Mutta ei minulla siltikään ollut selkeää mielikuvaa suutuntumasta. Tai mausta. Kuvista olin kyllä ihaillut ulkokuorta. Tosin olinhan minä yrittänyt tutustua. Kovastikin! Kaupasta olin muutamaankin otteeseen kiikuttanut kotiin. Aina ne lensivät kuitenkin pilaantuneina roskakoriin. Syitä löytyi moninaisia; liian kiire perehtyäkseni, liian monimutkaista valmistaakseni, liian outo viitsiäkseni. 

Tuli taas päivä, kun yksi sellainen nökötti keittiön pöydällä. Reppana, saatoin hiljaa mielessäni ajatella, kaipaa niin tulla syödyksi. Ja sitten sen tein – tartuin veitseen, leikkasin halki. Tunne oli kovin vapauttava; pitkän pitkä jahkailu sai päätöksensä viipaloidessani siivuja riisikakun päälle. Rouhaisin pippuria ja ripautin suolaa. Kas, se ei sen vaikeampaa sitten ollutkaan.

Avokadoneitsyys oli menetetty. 

Tarinan opetus tulee kuitenkin vasta seuraavassa.

Avokadoviipaleet syötyäni palasin kemian laskujen ääreen. Myös sen erityisen inhottavan ja vielä ratkaisemattoman. Eipä mennyt kauaakaan, kun istuin läpilasketut tehtävät edessäni. Voi avokado, minkä teit! Rasvasit mun aivoni ja ratkaisit mun laskuni. 


Eli. Syökää avokadoa. Rasvaa. Tämä ei takuulla nimittäin ollut sattumaa.

10 vastausta artikkeliin “Voi avokado, minkä teit!

 1. Kivoja huomioita Elina. Näin se alkoi mullakin rasvaan tottuminen juuri avokadon kautta ja nyt en voisi enää olla ilman. Avokado, rypsiöljy, pähkinät. Mihin muita rasvoja enää tarviikaan. 🙂 Ja mikä parasta, aivotkin toimii ehkä ainakin osittain paremmin 🙂

  Ihanaa päivää Elina!

  Tykkää

 2. Mulla on vielä ihan sama suhde avokadoon kun sulla ennen tätä tutustumista: olen syönyt muiden laittamaa ruokaa, jossa on kaiketi avokadoa ollut, mutta en ole itse vielä maistanut. Kotiin on ostettu ja roskiin on mennyt, just siks että ei ole saanut aikaseksi ”perehtyä” 😀 Juuri tällä hetkellä keittiön pöydällä on avokadoja… Ehkä tänään on se päivä, kun mun ja avokadon yhteinen elämä alkaa. Tai sitten ne menee taas roskikseen. 😀

  Kiva, että säkin oot havahtunut rypsiöljyn terveellisyyteen. Tiedenörttinä mua ärsyttää oliiviöljyn trendikkyys mediassa. Tekisi mieli aina mennä vaahtoamaan tyydyttyneisyysasteista ja muista rasvoihin liittyvistä faktoista. Ärsyttää, kun monet ihmiset uskoo niin sokeasti siihen, että jos joku guru X käyttää oliiviöljyä nii hei kai munki sitte täytyy ja rypsiöljy on ihan out!

  Tykkää

 3. Rasvat on kyllä hurjan tärkeitä, jotta aivot jaksaa toimia. Ja avokado on loistava lähde. Itse söin joskus avokadoa ihan kunnolla, mutta jotenkin se vain jäi. Täytyypä ehkä ottaa se takaisin ruokavalioon! 🙂

  Tykkää

 4. Tästä innostuneena munkin pitää tsekata rasvat, ja pistää kans rasvat ruotuun oikeella tavalla. Jes. Mä tartten aivoja oikeesti. Jos se helpottais opiskelua, ni sehän olis tenttipänttäyksen helpottamista vaan.

  Tykkää

 5. Hihi, no niinpä! Ja todellakin toimii aivot paremmin. 😉

  Kiitos Marissa ja sitä samaa. <3 Tulin tosi iloiseksi sun kommentista.

  Tykkää

 6. Juu, musta ja avokadosta on tullut ihan ylimpiä ystäviä. Kannattaa kokeilla, jos teilläkin roihahtaisi! 😀 Avokado on oikeasti tosi kätevä.

  Mäkin olen miettinyt paljon näitä trendirasvoja; kookosöljyä yms. Meillä puhuttiin rypsiöljystä luennolla ja sitten luin itsekin siitä. Onhan se kyllä ihan hassua, että joku juttu voi nousta yhtäkkiä niin pinnalle ja sen nimeen vannotaan ja muut melkeinpä teilataan, vaikka ei oikeasti tiedetä faktoja taustalla. Mutta siis niin, rypsiöljy on POP. 😀

  Tykkää

 7. Jep, rasvoja tarvitaan niiiin moneen. Avokado tuo kyllä tosi mukavaa vaihtelua rasvanlähteisiin. 🙂
  Ota ihmeessä avokado taas mukaan päiviin – kuulin, että Lidlissä olisi ainakin täällä Järvenpäässä parhaimmat. ;D

  Tykkää

 8. Avokado on niin ihanaa! Itte käytän sitä lähinnä salaatteihin. Riisikakun päällä täytyykin testaa sitä seuraavaks 🙂 Kaapista löytyy lähes aina avokadopussi! Ja suosittelen kokeilemaan avokadopastaa. Se on hyvää! Ja valaisit mua, koska oon aina aatellut että oliiviöljy on jotenkin parempaa kuin rypsiöljy. Kiitos siis tiedosta ettei näin välttämättä ole 🙂 Terkuin Mia

  Tykkää

 9. Se on! 🙂 Hei joo, avokadopastaa, haluan ehdottomasti kokeilla hittiä. Tosin täytyy saada tuo toinen ensin innostumaan siitä. 😀 Jep, se on kai aika yleinen käsitys, että rypsiöljy olisi jotain ala-arvoisempaa moskaa, heh. Mutta oikeasti tosi hyvä rasvahappokoostumus. Joskus aikoja sitten rypsiöljyssä oli vissiin jotain ongelmaa ja siitä on ehkä sitten monelle jäänyt huonompi käsitys.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s