ajatuksia · itsetutkiskelu · oma elämä · syvällistä

Oman elämän herkkyysanalyysi.

Uskokaa pois. Vaikka en ole ekonomi, eikä minusta kai sellaista tulekaan, olen siltikin hätkähdyttävän taitava herkkyysanalyysien teossa. Toisin sanoen jossittelussa.
Katsokaas. Osaan laskea, onko millään lailla kannattavaa, jos tuotteen x myyntihintaa ensin lasketaan 10% ja jos se puolestaan nostaa itse myyntiä 5%. Että jos minä olisin tuotannon tulosyksiköstä vastaava vallankäyttäjä, osaisin tehdä päätöksiä ainakin jossitteluun perustuen.
Toiset päätköset ovat tosin herkkyysanalyysistäkin huolimatta monimutkaisempia. Että jos tänään käyn ostamassa lähikaupasta tarjousmultasäkit ja jos säästän samalla ajan lisäksi vaivaa, olisiko siltikin kannattavampaa odottaa perjantaihin, jolloin saattaisi olla aikaa lähteä kauemmas multa-asemalle. Tai jos annan itselleni nyt periksi ja jos seuraan sydäntäni, helpottaako uuden, täydellisen kenkäparin katselu riittävästi nälkää, jos loppukuusta opintotuesta onkin jäljellä enää vajaan näkkäripaketin verran.
Että jos teen elämässäni päätöksen, mihin se mahdollisesti johtaa ja millaisia erilaisia tulosmahdollisuuksia kohtaan. Oman elämän herkkyysanalyysiä eli omien päätösten kannattavuuden punnitsemista.

Itse asiassa monen mielestä se on jahkailua tai päätöksentekokyvyttömyyttä. Toiset ajattelevat sen olevan ehkä elämän liian tarkkaa ohjailua tai päätöntä riskien välttelyä. Minä en osaa sanoa, mitä se oikeastaan loppujen lopuksi on tai miksi olen tehnyt sitä ihan pienestä saakka. Olen aina pohtinut todella tarkkaan päätöksiäni. Ehkä touhu johtuu siitä, että 6-vuotissyntymäpäivänäni ostin lahjarahoilla neljä pehmolelukoiraa, tai sitten jostakin muusta katumuksentyngästä. Oli ihan hirveää potea huonoa omaatuntoa iltaisin kainalossa nököttävistä koirista.
Minulle on oikeasti täysi mysteeri, miksi olen oppinut pelkäämään niin kovasti pettymyksentunnetta. Sitä, että mitä jos kadun hirvittävästi omia päätöksiäni.
Sillä vaikka kuinka jossittelisin ja analysoisin, en siltikään saisi muovattua elämästä niin teoreettista, että jokaisen päätöksen tulos istuisi täydellisesti herkkyysanalyysin ynnäyksiin.

Yksi vastaus artikkeliiin “Oman elämän herkkyysanalyysi.

  1. Erittäin hyvin kirjoitettu teksti! Sä se vaan osaat muotoilla kaikki ajatukset mielenkiintoiseksi kirjoitukseksi 🙂 Ja oikein nätti kuva susta ❤ Et tosiaan ole ainut joka jossittelee vaikka itse oonkin päässyt siitä hieman iän myötä eroon 😀 Terkuin Mia

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s