ajatuksia · oma elämä · perhe

Mähän olen kuin.

Mä en ole koskaan näyttänyt ulkoisesti tismalleen äidiltä tai isältäni. Vähän jotain sieltä ja täältä, nenänpäästä ja suupielistä, mutta en suoranaisesti. Pienenä ajattelin aina, että olen kunnollinen sekoitus vähän kaikkea, mummiakin. Vähän kuin tehosekoittimessa satasella pyöräytetty. Itse asiassa olin siitä tosi ylpeä. Että olin omannäköiseni. Tiesin nimittäin perheitä, jossa kaikki olivat kuin samasta puusta veistettyjä. Siis isä ja äitikin! Se tuntui silloin ihan hirveän tylsältä. Ainoa asia, mitä taisin ulkonäöllisestä yhteneväisyydestä kaivata, oli kysymys ” hei oletko sä hänen pikkusisko”. Mun kahta isoveljeä ei ehkä uskoisi mun veikoiksi – toista ainakaan. En mä kauhean montaa kertaa ole saanut vastata, että ”joo, olen mä pikkusisko”.
Mua vähän harmittaa se, että menin teinivuosina kadottamaan hienon ajatuksen. Siis siitä, että omannäköisyys on aika mielenkiintoinen ja hieno juttu. Sellainen, josta voi olla ylpeä.
Tosin siihen ne eroavaisuudet loppuvat. Ulkonäköön. Erityisesti itseni ja äitini välillä. Mä en oikeastaan ennen aikuisikää edes tiennyt, että yhteneviä maneereja voi olla jäkättämisessäkin – aivan hengitystiheyttä myöden. Osaan sanoa täydellisen samalla tavoin ”etkö sä opi laittamaan näitä kaapinovia kiinni” kuin äitini. Mun äänenpainoni on myös aivan samanlainen huikatessani joka aamu ”aja jooko varovasti”. Sitten mä taidan paijatakin samalla lailla. Leipoessani mun korvissa kaikuu aina mantra ”korjaa jäljet heti eikä myöhemmin, kun se siivous menee siinä samalla ihan itsestään”.
Tässä kuvassa mä näytän omasta mielestäni aika paljon mun äidiltä nuorena.
Mun mielestä on jännä miettiä, miten paljon mussa on vanhempiani, erityisesti heidän käytöstään. Mä muuten hihitän kuten mun isi jollekin hassulle jutulle – jep, kyllä. Itse asiassa mun vanhempi isoveikkakin tekee samaa. Mitä vanhemmaksi tulen, sitä enemmän löydän yhtäläisyyksiä. Niitäkin, joille pikkutyttönä pyörittelin vain päätäni. Olen huomaamattani omaksunut monia sellaisia tapoja ja asioita, jotka ovat kaikille aika lailla alitajuisia niin kauan kuin niitä ryhtyy tarkoituksella tunnistamalla tunnistamaan. Oikeastaan ajatus sellaisesta omaksumisesta tuntuu osin jopa pelottavalta. Mä olen onnekas omistaessani hienot ja järkevät vanhemmat, joilta olen kopsannut pääasiassa vain hyviä juttuja. Mutta entä sellaisten toisenlaisten vanhempien lapset?
Mun veli kun alkoi jättämään voiveitsen jääkaappiin, niin huomattiin kyllä heti, ettei tapa ole peräisin meidän perheestä. Että mua nauratti kuultuani asiasta.

4 vastausta artikkeliin “Mähän olen kuin.

 1. Ihania huomioita. 🙂 Jostainhan me aina tapamme opitaan, ellei väkisin taistella kovasti vastaan. Ja sekin on joskus vaikeaa, kun on niin kantapään kautta oppinut laittamaan ne kaapin ovet kiinni. Se tuntuu tosi omituiselta, jos joku ei osaa sitä tehdä. Laittais nyt ne kiinni joskus 😉

  Kiva kirjoitus ❤

  Tykkää

 2. Niinpä ja se on kyllä tosi hauska spotata itsestä toisilta opittuja tapoja. Ja juu, noi kaapinovet ovat kyllä mystinen juttu. :'D

  Kiitos, kiva kun kommentoit. ❤ :*

  Tykkää

 3. Hauskoja oivalluksia ja hyvä kirjoitus 🙂 Mä taas oon monesti saanu kuulla olevani minikopio äidistäni ja aivan samasta puusta veistetty kuin veljeni, ulkonäöllisesti siis. Itse en noita osaa havaita mutta moni on niin sanonut. Mutta en oo kiinnittänyt niinkään noihin tapoihin huomiota, ainakaan samalla tavalla kun sä 🙂 Mutta sen kyllä huomaan kuinka joitakin uusia tapoja oon oppinut Jukan perheeltä, mitä meillä ei koskaan ole taas tehty. Samaa sorttia kuin se veitsi siellä jaakaapissa 😀 Terkuin Mia

  Tykkää

 4. Jep, useinhan sitä on kai just vaikea itse huomata, että on samaa näköä. 😀 Ja noi uudet tavat on kyllä jänniä. Yritin tässä miettiä, että olenko mä omaksunut jotakin Santulta, mutta ei tule kyllä heti mieleen, heh.

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s