ajatuksia · oma elämä · oma hyvinvointi · Ruoka · ruokavinkki

Apua, ei enää maitoa?

No siis. Periaatteessa olen vastaan kaikkia erikoisruokavaliohöpötyksiä. Koska niiden toteuttaminen ilman kunnollista syytä edustaa minulle pääasiassa rajoittuneisuutta. Rajoittuneisuus taas on minun elämässäni lähinnä ei-toivottua: luulen kokeneeni jo tarpeeksi tiukkuutta ja niukkuutta. Sitä paitsi pidän ajatuksesta, että minä voin ihan mitä vain.
Mutta entä jos ei voikaan? Tai jos olo olisikin parempi pienellä nipistämisellä?
Kärsin jonkinlaisista ylähengitystieinfektioista – en osaa päättää että usein vai toisinaan. Vuoden aikana kuitenkin useammista ja mielestäni ehkä liiankin useista. Lisäksi hengitysteiden limaisuus ja pieni kröhänpoikanen jäävät monesti useaksi viikoksi jo periaatteessa parannuttuani. Vielä jokunen vuosi sitten minulla oli suhteellisen hyvä vastustuskyky, mutta nykyisin tuntuu, että imuroin kaikki pöpöt itseeni hyvin helposti. Olen yrittänyt miettiä, mistä moinen muutos voi johtua. Sillä näiden vuosien aikana ei ole tapahtunut muuta merkittävää kuin yleiskuntoni koheneminen ja koko kehon toiminnan paraneminen. Näistä positiivisista muutoksista huolimatta saan flunssan todella helposti.
Maidoton ruokavalio. Rahkaa, juustoa, raejuustoa. Välillä tuntuu, että maitotuotteet ovat elämäni. Pidän niistä todella paljon, joten käytänkin niitä suhteellisen paljon. Olen kyllä lukenut, että moni on saanut erinäisiin ongelmiin helpotusta maidottomasta ruokavaliosta: migreeniin, huonoon ihon kuntoon, reumaan, heikkoon vastustuskykyyn, hengitystieinfektioihin. Omalla kohdallani olen kuitenkin aina ajatellut, etten jaksa lähteä moiseen mukaan, kun kaikki on aivan hyvin näinkin. Joskus aivan hyvä voi kuitenkin olla seurausta siitä, ettei tiedä paremmasta. Minähän olen kova myös turpoilemaan. Vatsani siis erityisesti. Olen lukenut monen saaneen apua siihenkin ikävään vaivaan maidottomasta ruokavaliosta.
Miespuolinen – ei todellakaan ruoka-ainehifistelijä – kaverini jätti jokin aika sitten maitotuotteet suurelta osin pois ja koki selkeitä positiivisia vaikutuksia muun muassa yleisessä vatsan hyvinvoinnissa. Ihan hiukan innostuin. Hän kun ei ole tietääkseni millään tavoin sisällä missään ruokahifistelyhommissa. 
Joten. Miksipä sitä ei kokeilisi? Pari viikkoa elämästä on aika vähän.
Tiedän kaupan hyllyltä Yosat, kauramaidot, soijajugurtit ja mantelijuomat. Koen siltikin haastavaksi luopua iltapalan rahkoista ja aamupuuron raejuustoista. Hoi korvaajia? Chiasiementahnat tuntuvat liian uskaliaalta ja runsasta soijapohjaisten tuotteiden käyttöä karsastan. Mitä muuta leivän päälle voi laittaa kuin mössättyä avokadoa ja hummusta, kun juusto on pois laskuista?
Olen yhtä aikaa todella skeptinen ja innokas kokeilemaan. Periaatteessa uskon (ja tiedän) ruokavaliolla ja sen erilaisilla variaatioilla olevan todella suuri vaikutus terveyteen, mutta en voi siltikään täysin sivuuttaa tieteellistä näkökulmaa. 
Hei maidottomat immeiset! 

16 vastausta artikkeliin “Apua, ei enää maitoa?

 1. Heii! Hmmm, mä oon käyttänyt puuron kanssa joko riisiproteiinia tai kananmunia, kaikkien muiden härpäkkeiden lisäksi siis. Riisiproteiinin makuun tottuminen voi viedä tovin, mutta varsinkin piparkakkumausteeseen yhdistettynä se alkaa mielestäni maistua jo ihan makoisalta! Myös ne chiasiemenet sopivat puuron sekaan mainiosti 🙂 samoin pähkinät/siemenet/pähkinävoit!
  Leivälle tosiaan olitkin jo keksinyt hummuksen ja avokadot. Maapähkinävoi sopii tietysti siihenkin! Mites hummuksen eri variaatiot, esim. bataatti- tai paprikahummus tai papu/linssitahnat? Tai ne kananmunat?
  Olisi huippua jos löytäisit apua maidottomasta. Se on kuitenkin vielä suhteellisen helppo toteuttaa! Raportoithan sitten onnistumisesta ja olotiloista? Tsemppiä ♡
  Niiin, mulla tosiaan hävisi limaisuus, ihottuma ja astma maidottoman myötä. Mutta mä oonkin maitoallerginen eli en ehkä voi yleistää 😀 kokeilu ei tosiaan haittaa!

  ~Hilla
  http://thisismycupofcoffee.blogspot.fi

  Tykkää

 2. Heippa! Mä lähdin lokakuun alusta kokeilemaan maidon ja gluteenin välttämistä, annosten hieman rahallisestikin ja sain Tuukalta apuja, vinkvink! En oo täyttä nollatoleranssia pitänyt ja maidon välttäminen koskee lehmänmaitoa, tosin heraa käytän. Herkutellessa sallin itselleni myös muuten maitoa ja gluteenin. Olen pysynyt terveempänä kuin vuosiin, samanlaisia ylähengitystiesairauksia ollut mullakin parin viime vuoden aikana aivan liikaa… Lisäksi iho on voinut paremmin. Joulukuun löysäilin ravinnon suhteen, etenkin tän loppukuun 😛 ja löysäilyn huomaa juurikin noina oireita jotka ovat helpottaneet maidon ja gluteenin välttämisen myötä. Nyt aion jatkaa syksyisellä tavallani, välttäen, mutta ei täyttä nollatoleranssia 🙂
  Joskus aiemmin kokeilin ominpäin ja sillon ei vaikutuksia ollut, tosin silloin korjasin paljon tuotteita sokeripitoisilla maidotomilla jugurttivastineilla… Nyt en ole juurikaan soijatuotteita käyttänyt, sillä allergiat joita minulla on viittaavat siihen ettei soijakaan välttämättä minulle käy, rinnastetaan moneen allergiaani kun asiasta luin…

  http://outikarita.fitfashion.fi/

  Tykkää

 3. Suosittelen ja rohkaisen kokeilemaan chiansiemeniä! Ihan huippuja ja ahh niin terveellisiä ♡ Lisäksi erilaiset smoothiet ovat hyviä korvaamaan rahkat. Lisää proteiinia saat vaikka herneproteiinijauheesta. Tsemppiä! Hyvä siitä tulee 🙂

  Tykkää

 4. Kiitos tosi paljon vinkeistä! <3 Kyllä mä näillä eväillä selviän jo varmasti hyvin. Täytyy lähteä kauppaan tutkimaan erilaisia vaihtoehtoja, jännää.
  Jep, tosi mielenkiintoista kyllä katsoa, että onko millaisia vaikutuksia. 🙂 Ja hurjaa, että oot saanut noin paljon apua maidottomasta ruokavaliosta!

  Tykkää

 5. Heippa Outi ja kiitti pitkästä viestistä. <3
  Tosi mielenkiintoista kuulla, että säkin olet saanut apua maidottomasta ruokavaliosta – ja nimenomaan just ylähengitystiehommeleiden kannalta. Toi, että ei ole ihan täysin nollatoleranssia, on varmasti hyvä ratkaisua monellakin tapaa. Jos tämä mun kokeilu osoittautuu hyväksi, niin luulen itsekin jatkavani samantapaisella linjalla. 🙂
  Ja mitä herkutteluihin tulee: löysin ihan älyttömän hyvää vegaanista nougatsuklaata, joten sillä kyllä pärjää ainakin jonkin aikaa, haha.

  Aloitan nyt parilla viikolla, koska elimistöllä kestää kuitenkin aina tottua kaikkeen jonkin aikaa. Katsotaan, mitä tästä seuraa!

  Tykkää

 6. Hmh, tutulta kuulostaa. Kokeilin itse 2014 maidotonta elämää todella kiusallisten vatsavaivojen ja limaisuuden/jatkuvan tukkoisuuden takia. Kovin on ollut puhetta siitä, että maitotuotteet ovat kaiken pahan alku ja juuri ja kaikki vaivat häviää kun heivaa rahkapurkin kädestään. Samalla kädenheilautuksella heivasin gluteenin (koska sekin on kuulemma no-no, ainakin ”sen jonkun bloggaajan mielestä”) Muutama kuukausi tarkkaa kyttäämistä ja välttelyä. Lopputulos..? Vatsa vähintään yhtä turvonnut ja sekaisin, ja päälle turhaa stressiä sosiaalisissa tilanteissa. No, tukkoisuuden syyksi selvisi kokeiden jälkeen pöly -ja koira-allergia, ja asiaan perehtynyt ravitsemusterapeutti tuli siihen tulokseen että minulla on ärtyvän suolen oireyhtymä. Laktoosittomat tuotteet palasivat lautaselle, samoin mm. speltti ja kaura. Moni muu ruoka-aine saikin sitten jäädä vähemmälle, kuten nyt aiemmin runsaasti nauttimani sipuli, bataatti ja parsakaali. Kas – oireet helpottivat kuukaudessa. Suosittelen kääntymistä oikean ammattilaisen puoleen. 😉

  Tykkää

 7. Tosi mielenkiintoista oli kuulla sun kokemuksista, Minni. Olen tottakai kuullut ja lukenut tapauksista, joissa ruokavalio ei ole todellakaan auttanut yhtään mitään.
  Mä olen sellainen, että menen aika herkästi lääkäriin, jos joku vaivaa. Nämä asiat eivät vain ole sellaisia, jotka ”sen suuremmin” mua vaivaisivat. Koen olevani ihan terve ihminen. Tuo limaisuus, vatsa ja huonontunut vastustuskyky ovat toki aika inhottavia, mutta eivät missään nimessä hallitsevia mun elämässä. 🙂 Ja juu, ymmärrän hyvin nuo rajoittuneisuus- ja kyttäyshommatkin. Niitä mä nyt pyrin välttämään ihan ensisijaisesti, kuten kirjoitinkin.

  Varmaan perustuu nuo sipuli, bataatti ja parsakaali jollain tapaa FODMAP-ajatteluun? Olen siitäkin lukenut ja tiedostan, että mun vatsa aika huonosti niitä sietää. Kuten omenaakin jostain syystä. Silti olen syönyt, koska äh, liian hyvää. 😀
  Tämä nyt on tällainen kokeilu mun ja Santun osalta. Kiitti kommentista, hyviä pointteja! 🙂

  Tykkää

 8. Eipä niitä rahkoja ja raejuustoja kaipaa laisinkaan entinen rahka- ja raejuustomonsterikaan! 😀 Olen korvannut niitä smoothieilla. Kasvimaitoa (riisi) ja riisiproteiinijauhetta (ollaan kyselty meidän jauheen arseenipitoisuudetkin) ja kaikkea mitä siihen sitten tahtookin laittaa.

  Ja leivän päälle tietysti edelleen juustoa – vain vegesellaista 😉 Violifeä löytyy varmaan kaikista Prismoista ainakin, ei maksa paljoa ja on hyvää. 🙂 Kaikki vegejuustot ei ole hyviä, mutta Violife taitaa suurimman osan mielestä olla.

  Tiedät mistä voi kysellä lisätietoja, jos vain haluat. 🙂

  Tykkää

 9. Jep, juurikin fodmap-rajoituksesta on kyse. Ensin tehtiin ravitsemusterapeutin kanssa 4 viikon tarkka eliminaatio-ruokavalio, jonka aikana vältin tarkasti kaikkia (noin miljoonaa) fodmap-pitoista ruoka-ainetta. Oireet katosivat lähes kokonaan, jonka jälkeen alettiin varovasti lisäillä pieniä määriä kerrallaan takaisin. Tarkoitus on siis välttää niitä omia pahimpia triggereitä ja syödä mahdollisimman monipuolisesti oman vatsan sietokyvyn rajoissa. 🙂 Omena on (hyvin fodmap-pitoisena) minullekin niitä pahimpia oireiden aiheuttajia, siksipä olen entisen suosikkihedelmäni jättänyt kaupan hyllyyn viime keväästä lähtien. Onneksi on kuitenkin muita hedelmiä joista voin nauttia ilman raskausmahaa ja tuskaista oloa! 😉 Minulla nuo vatsaoireet olivat kyllä melko pahoja (anteeksi TMI, 10krt vessassa joka aamu..), onneksi sinulla ei kuitenkaan mitään vastaavaa! :'D

  Tykkää

 10. Kannattaa ehdottomasti kokeilla! Et varmasti kaipaa paluuta rahkan ääreen kun huomaat että selviää jopa paremmin ilman 🙂 Itse en ehkä lähtisi korvaamaan maitotuotteita millään(paitsi ehkä kasvimaidot). Soijatuotteet tms ovat melko pitkälle prosessoituja ja sisältävät usein lisättyä sokeria. Koita löytää tilalle jotain mieluisia vaihtoehtoja 🙂
  Tsemppiä!

  Tykkää

 11. Hehe, ihana ex-monsteri. <3 On kyllä varmasti niin, että maidottomaan tottuu tosi nopeasti. Itse asiassa muistan, että aina ulkomaanmatkojen jälkeen (kun siellä ei tule syötyä samalla tavoin maitotuotteita) ei ole yhtään tehnyt mieli rahkaa yms. Joo toi arseenipitoisuus onkin yksi juttu, mikä vähän mietityttää aina kaikissa riisihommissa. :D

  Oi kiitos Violife-vinkistä! Ja muutenkin. ❤ Kyselen, kun pääsen eka alkuun, hihi!

  Tykkää

 12. Kiitos tsempeistä, Anne! 🙂 Tuo on muuten hyvä pointti. Sitä on jotenkin niin kangistunut iltapalarahkoihin ja muihin, että automaattisesti etsii niille jotakin korvaajaa. Sen sijaan että voisi etsiä tilalle jotain ihan uutta! Ja jep, niinhän ne pitkälti ovat, meillä on koulussa ollut jotakin niistä.
  Jes, kyllä tämä tästä! 🙂

  Tykkää

 13. Hei tää on kiinnostavaa! Kerrothan kans sit kokemuksista 🙂

  Mitä tulee vastustuskykyyn niin itse oon miettinyt voiskohan sellasella asialla olla tekemistä että Helsingissä kulkiessa altistuu luultavasti paljon enemmän kaikenmaailman bakteereille kun on paljon enemmän ihmisiä, kulkee bussissa/junassa yms. jossa monet monet ihmiset on lähmineet kaikkia pintoja, yliopistolla kulkee myös paljon ihmisiä jne. Oon ollu meinaa ite huomaavinani samaa muutettuani Jäkestä stadiin 😀

  -Kaisa

  Tykkää

 14. Juu, täytyy raportoida, että miten meni! 🙂
  Voi hyvinkin olla! Kyllä sen verran junissa ihmiset pärskii, haha. Itse asiassa huomasin myös saman, kun olin kassalla töissä. Voi tosiaan olla, että se on sitä, että altistuminen on jollain tasolla suurempaa. Mutta siltikin sellainen supervastustuskyky (tai edes vähän parempi) olisi kiva. :'D
  Kiitti Kaisa kommentista!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s