ajatuksia · höllää · oma elämä · oma hyvinvointi

Lounastauolla.

Just, olisipa mullakin yhtä hyvä itsekuri.
Sanattomaksihan se veti. Katsoin kyllä, yritin myös aukaista suun. Eihän siitä mitään sitten tullut – sen enempää sanoista kuin suun aukaisustakaan. Niin käy minulle verrattain usein: tunnen, että olisi sanottavaa, se kaikki oikein kutittaa kurkunpäässä, mutta samalla aina tiedän, ettei tähän hätään. Että ei sieltä yhtäkkisesti ja juuri nyt tule tavuakaan. Oikeastaanhan kaikki menee aivan väärään suuntaan, nieleskelen ne onnettomimmatkin inahdukset.
Näin jälkeenpäin pidän kyllä hyviä puheita, kerron tyhjentäviä vastauksia ja reagoin nokkelasti.

Voi. Olisinpa minä yhtä onnekas kuin sinä ja omistaisin vähän löysemmän sisäänpäin suuntautuneen kurin. Kiittäisin ehkä onneani enkä haikailisi itse pirun perään. Tiukka, tiukka, tiukka itsekuri on nimittäin vähintäänkin tuhannen verran vaikeampi hiljentää edes yksittäisiksi hetkiksi kuin opetella vaadituissa tilanteissa harkittua kontrollia itseä kohtaan. Se itsekuri kai näyttäytyy ulkopuoliselle usein hienona saavutuksena ja sen vuoksi sellaista piirrettä tulee helposti haikailleeksi. Tosiasiassa kaikki liian tiukan itsekurin aikaansaama on vain rangaistuksen kaltaista suoritetta, joka pahimmillaan muistuttaa jo pakonomaisuutta. Silloin objektilla, tekemisen kohteella tai tarkoituksella ei ole minkäänlaista painoarvoa.

Uskon, että elämä on jollain tapaa helpompaa ilman synnynäistä, valtavan vahvaa itsekuria. Siltä oma elämäni ainakin tällä hetkellä hitusen enemmän tuntuu, kun en enää yritä olla hyväkroppainen, kaunis, viisas tai menestynyt: helpommalta. Lähestyin ennen elämässäni aivan kaikkea itsekurin kautta ja olin vähän väliä laittavinani ”itseäni ruotuun” eri osa-alueilla. Eivät ne sillä tavoin saavutetut vähäisetkään tavoitteet tuntuneet miltään muulta kuin pahalta. 
Tällä hetkellä en ehkä ole ”mitään”, vaikka samalla olenkin ”niin hirveän paljon enemmän”. 
Tosin. Ei se keksistä kieltäytyminen keskellä viikkoa ole mitään itsekurijuttua. Sen voisin vielä lisätä. Ainoastaan oman terveyden kunnioittamista ja omien valintojen mukaan elämistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s