ajatuksia · elämänasenne · oma elämä · onnellisuus

Katsellen rikkaaksi.

Hei sinä. Sinua ympäröi juuri se, mihin katseesi kiinnität.

Kun muutama viikko sitten ostin pienen minttua kovasti väriltään muistuttavan kesäauton, olin varma, etten ollut koskaan edes ohittanut sen väristä Puntoa. Minttu tuntui tietysti sopivalta väriltä nuorelle naiselle, mutta samalla myös perin huomiotaherättävältä. Enhän ollut itsekään nähnyt sellaista liikenteen seassa aiemmin, Puntona varsinkaan. Kun kuitenkin ehdin autollani ajella töihin, takaisin ja tallille, hämmästyin suuresti. Sillä viikon aikana vastaan kurvasi kaksi täysin väriltään ja merkiltään samaa menopeliä, lisäksi yksi löytyi jopa tallin pihalta.

Hämmennys oli jälleen sellainen varsin voimakas konkretisoitumisen hetki ajatukselle, että minua ympäröi todellakin juuri se, mihin katseeni kiinnitän. Itse asiassa en ole enää edes varma, onko ihmisten, joiden ympärillä tuntuu pyörivän jatkuvasti kaikenlaista, lähettyvillä sittenkään sen enempää yhtään mitään – osaavatko he sellaiset henkilöt vain katsoa oikeita asioita. Luonnollisesti katseen kiinnittämiseen vaikuttaa moni asia, siis jos ei niinkään konkreettinen kuin minttu Punto, niin ihan vain vallalla oleva tunnetila. Toisaalta se juuri on hankaluus: surullinen ihminen näkee ympärillään ainoastaan lisää surua. Ei sitä kai turhaan puhuta oravanpyörästä, enkä kai turhaan ole pitänyt taitoa hypätä oravanpyörästä pois ihmisen yhtenä tärkeimmistä taidoista hyvän elämän kannalta.

blogi82

Samalla tulin ajatelleeksi myös valittelua ”samoista vanhoista ympyröistä”. Tiedän ihmisiä, jotka jatkuvasti muuttavat paikasta toiseen uuden perässä, koska kaikki toista kierrosta pyörivä kyllästyttää niin hitsisti. Mutta kuinka monella tapaa voi samaa, vanhaa ympäristöä tarkkailla? Varmasti niinkin monella, ettei ihmiselämä riitä kyllästymisen syntymiseen.

Kai katseen kiinnittäminen on haastava taitolaji, siten luulen. Itseisarvo ei välttämättä ole kaikkein oleellisimpaan tarttuminen, pieninpäänkään. Olen pohtinut aiemmin paljon pikkuruisten asioiden merkittävyyttä ja ollut vakuuttunut niiden näkemisen tärkeydestä. Yhtä lailla kuitenkin jättikokoinen kohde voi jäädä katseen ulkopuolelle köyhdyttäen kokemusta rikkaasta ympäröivästä.

Ajattelin alkaa katsella itseni rikkaaksi.

2 vastausta artikkeliin “Katsellen rikkaaksi.

  1. Oi onnea uudesta söpöstä ihanasta pienestä autosta! Mulle kävi sama että sillon kun autoa oltiin ostamassa niin aloin ihan eri tavalla kiinnittämään huomiota autoihin. Näin liikenteessä aina monta samanlaista autoa mitä oltiin ajateltu hankkivan. Toki sulla tuo auto on aika ainulaatuisin värinen niin hauska sattuma että heti törmäsit samanlaisiin autoihin muualla 🙂 Muutenkin tämä oli hyvä kirjoitus!

    Tykkää

  2. Hih, tää on musta ihan supermielenkiintosta!!! Luin parinkin psykan kurssin yhteydessä useista eri testeistä, joissa yhdelle ryhmälle ihmisiä oli näytetty kivoja kuvia ja toiselle ikäviä kuvia. Tämän jälkeen heitä oli pyydetty esim, kuvailemaan lapsuuttaan tai valitsemaan listalta asioita. Havaittiin, että eka ryhmä oli taipuvaisempi kertomaan ja valitsemaan kivoja asioita, tokat päinvastoin! Tähänkin ilmiöön on myös hermostollinen, aivoista johtuva selitys, mut ehkä mä säästän sut tältä mun yli-intoilulta, heh 😉 Onneksi omia havaintoketjujaankin on mahdollista rikkoa, jos niihin vaan osaa herätä ja kiinnittää huomiota 🙂 Pitäs useemminkin rikastua ❤

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s