ajatuksia · ennen ja nyt · oma elämä · oma hyvinvointi · onnellisuus · terveys

Onnellinen vatsa.

Nykyisin pyrin ajattelemaan kaiken sitä kautta, että haluan itselleni vain hyvää. Vaikka epäonnistuisin, kämmäisin pahemman kerran tai livistäisin pois ennenaikojani. Se on ihan okei. Pyrin ymmärtämään itseäni kaikenlaisissa tilanteissa. Takana ovat vuodet, kun rääkkäsin ja rökitin aika pahastikin. Kiusasin huolella itseäni. Ei kai ollut ihmekään, että tunsin olevani aivan väärässä kehossa – välillä ihan väärässä pääkopassakin. Kuka nyt haluaisi jatkuvasti hirveän ankaran kanssa viettää aikaa? Varsinkaan, kun ankaruus ei syntynyt rakkaudesta. 
Tavoite oli vain höykyttää.
Edelleen on mielestäni mielettömän vaikeaa sanoa itselleni ”nyt riittää hei”. Epäonnistuessani – etenkin sellaisessa, jossa haluaisin aivan älyttömästi onnistua – minun on hankala jättää asia toteamiseen. Vaatii järkyttävän suurta mielen lujuutta ja tahtotilaa, että kykenen myös ajatuksissani jatkamaan eteenpäin: maailma ei vielä kaatunut ja uudet mahdollisuudet odottavat. Lopeta siis jauhaminen.
Se, että on ilkeä itselleen, vaikuttaa niin moneen asiaan. Tulen ihan surulliseksi. Sen lisäksi, että se mustuttaa mielen ja laskee itsetunnon lattianrajaan, ilkkuminen saa aikaan myös fyysisiä oireita. Joista yksi voimakkaimmista on hirvittävä väsymys. Minua kaikkein eniten kiusannut oli aikoinaan kuitenkin todella kivulias vatsa. Pitkään luulin, että olen keliaakikko, vähintäänkin maitoallerginen tai laktoosi-intolerantikko. Mutta ei. Hoidoksi olisi vain riittänyt se, että opettelen pitämään itsestäni edes milligramman verran enemmän.
Kaikki kiusaamisvuosista seuranneet suorat ja epäsuorat vaikutukset jättivät jälkeensä kaikenlaista pientä, joista yksi on herkän vatsan muuttuminen erityisen herkäksi vatsaksi. Sen lisäksi, että olen aina tuntenut kaiken vatsallani, reagoinut kaikkeen vatsallani ja stressannut vatsallani, niin nyt myös elän aika pitkälti vatsani hyvinvoinnin ehdoilla. 
Ja mitä se minulta vaatii? Tiivistettynä vain yhtä ja ainoaa asiaa: iloista otetta elämään. En hetkeäkään epäile, etteivätkö tutkimustulokset suoliston hyvinvoinnin ja aivojen välisestä yhteydestä olisi oikeita. Ainakin haluan uskoa, että suoliston hyvinvointi heijastuu ajatteluun ja mieleen, mielenterveyteen. Luin jokin aika sitten uutisen, jonka mukaan viime vuosina tutkimukset ovat jopa esittäneet, että suoliston bakteerit tuottaisivat samoja välittäjäaineita kuin aivotkin, kuten esimerkiksi dopamiinia, serotoniinia ja endorfiinia. 
Omalle vatsalleni paras hyvinvointia lisäävä tekijä on iloinen ja tasapainoinen mieli. 
Iloisena vatsani on litteimmillään, jos sillä nyt on edes mitään suurta arvoa. Oloni on kevein ja kivuttomin. Peilikuvakin on kaikkein parhain. Herkkuhimot ovat hallinnassa – myös toteutettavissa – ja ruokailut asettuvat luonnollisesti omiin uomiinsa. Tunnen mieleni ja kehoni puhaltavani yhteen hiileen. 
Vuosia taaksepäin kelatessani on sykähdyttävää tajuta, että tänäpäivänä olen yksi kokonaisuus, kokonainen. Se kun ei ole minulle missään nimessä itsestäänselvyys.

6 vastausta artikkeliin “Onnellinen vatsa.

 1. Niin asiaa ja totta! Täällä nimittäin toinenkin, jonka kokemukset puoltavat siun omaa tutkimustasi ilosta ja sen vaikutuksista 😉 ❤

  Tykkää

 2. Täältä myös komppausta: Tutkin ite erään potilasryhmän suoliston mikrobiomia mun väitöskirjassa ja on tullut paljon perehdyttyä suolistoon. On ihan totta, että suoliston bakteerit tuottavat samoja hormoneja ja jo vuosia on ollut markkinoilla lääkkeitä, jotka vaikuttavat suolisto-ongelmiin vaikuttamalla esimerkiksi tiettyihin serotoniinireseptoreihin siellä. Näyttäisi siltä, että näillä suolistosta erittyvillä hormoneilla on vaikutusta myös sitten aivoissa asti, esim. suoliston serotoniinitasoilla ja masennuksella näyttäisi olevan jonkinlainen yhteys. Lisäksi myös monella muulla tuhannella asialla! Esim. suolistomikrobit on ihan välttämättömiä normaalin immuunivasteen muodostumisessa. Ja mikrobiomiinhan oikeasti vaikuttaa ruokavalio, voidaan nähdä isot erot esim. kasvis- ja lihansyöjien välillä. Toisaalta vaikuttavia tekjöitä on tuhat muuta: maitohappobakteerit, onko syntynyt alateitse vai keisarinleikkauksella, käytettävät lääkkeet, mikrobiympäristö, rintamaito… Tää on ihan supermielenkiintonen asia ja nykyään joka toinen tutkimusryhmä tuntuukin sitä tutkivan. Mutta oikeasti suoliston hyvinvointi ei ole mikään pikkujuttu vaan vaikuttaa ihan uskomattoman laajasti ihmiseen eli kannattaa tosiaan tunnustella, miten sitä ite oma suolisto voi parhaiten!

  Tykkää

 3. Oi, oi. Just mä kaipasinkin jotain tieteellisempää näkökulmaa! Vitsit, miten mielenkiintonen väitöskirja-aihe!
  Tämä on kyllä mun mielestä ihan supermielenkiintoista, voi kun pääsisi joskus itsekin jollain tapaa osalliseksi tämäntyyppiseen, esim. elintarvikkeiden ja niiden tutkimuksen kautta. 😀 Ja voin kyllä hyvin kuvitella, että tämä on aihe, josta todella moni tutkija on kiinnostunut. Tiede on ihmeellistä!
  Kiitti Elina tästä. ❤

  Tykkää

 4. Olipas kiva viettää aamu Elinen seurassa <3 Heräsin taas jo kamalan aikaisin ja piti kärsivällisenä makoilla sängyssä odottelemassa. Vietinkin sen lukien kaikki sun viime aikojen kirjoitukset, oli jäänyt monta hyvää juttua väliin. Kiitos aamun aloituksesta Elina, olipa mukava aamu ;) <3

  Terkkuja ja haleja Dubaista teille molemmille!

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s